Recepti Pripremi odličan obiteljski ručak 07. svibnja 2024.

Janjeći kotleti za prste polizati

Roštilj
10 MIN
110 MIN
8
SREDNJE
janjeći kotleti, janjetina
Janjeći kotleti
foto: Mayumi Maciel/Pexels
Bilo da ih pripremaš za obiteljsku večeru ili kao dio svečanog obroka, janjeći kotleti sigurno će privući pažnju svakoga gosta i oduševiti sočnošću i raskošnim okusom

Janjetina je prava kulinarska poslastica koja osvaja okusima i sočnošću. Omiljena u mnogim kulturama svijeta i poznata po bogatom okusu koji je intenzivniji u odnosu na druge vrste mesa, može se pripremiti na razne načine.

Bilo da je pečena u pećnici, na roštilju ili u tavi, svaka metoda ima svoje posebnosti koje ističu različite aspekte ove delikatese.

Janjeći kotleti, posebno oni uz rebra, smatraju se jednim od najfinijih dijelova janjetine zahvaljujući mekoći i masnoći koja prilikom termičke obrade postaje izrazito aromatična. Bogati su proteinima, vitaminima grupe B i mineralima poput cinka i željeza, što ih čini ne samo ukusnim, već i nutritivno vrijednim izborom.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Pri odabiru, traži meso svijetloružičaste boje s malo masnoće koja je ravnomjerno raspoređena. Svježina je ključna, stoga je najbolje kupovati janjetinu od pouzdanih mesara ili na tržnicama gdje se meso redovito svježe dostavlja. Priprema može biti jednostavna, no ključno je ne prekuhati meso kako bi ostalo sočno i mekano.

Ovo jelo može se poslužiti s raznim prilozima. Tradicionalno se nadopunjuje pečenim krumpirima, svježom salatom ili povrćem na žaru. Za moderniji pristup, probaj ih sa žitaricama poput kus-kusa ili kvinoje. 

Ne gasi ekran dok kuham

Pečeni janjeći kotleti
10 MIN
pripreme
110 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Janjeći kotlet 1200 g
  • Češnjak 3 režanj
  • Ružmarin 3 žlica
  • Timijan 1 žlica
  • Sol 0,50 žlica
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Crni papar
  • Peršin
  • Limun
Postupak
  1. U mužar ubaci češnjak, svježe listove ružmarina i timijana te sol i miješaj dok se ne usitne. Ulij maslinovo ulje i nastavi miješati dok ne dobiješ pastu.


  2. Stavi janjetinu (2 komada od po 8 kotleta, ukupno oko 1200 g) na veliki lim za pečenje i sa svih strana u nju utrljaj sol i papar. Premaž meso pastom od začinskog bilja i češnjaka i ostavi na sobnoj temperaturi 1 sat.


  3. U međuvremenu, zagrij pećnicu na 230°C. Peci janjetinu 20 minuta za srednje pečeno (unutarnja temperatura mesa bi trebala pokazivati 52°C na termometru). Ako nisu dosegnuta 52°C, peci još 5 minuta ili dok termometar umetnut u središte ne pokaže 52°C.


  4. Pokrij aluminijskom folijom i ostavi da odstoji 15 minuta prije rezanja na kotlete.


  5. Pospi peršinom i posluži s kriškama limuna.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

419 kcal

20 %

MASTI

39,00 g

54 %

KOLESTEROL

79,00 g

26 %

UH

1,00 g

0 %

PROTEINI

15,00 g

30 %

Ako tražiš više recepata i savjeta za pripremu janjetine...

janjetina Možda vas zanima... NAJSOČNIJI SAVJET Kako savršeno ispeći janjetinu Špajza Stanley Tucci, janjeći kotleti Možda vas zanima... Sočni janjeći kotleti na način kako ih priprema slavni glumac Recepti Janjeća koljenica Možda vas zanima... Za više okusa i sočnosti: 5 odličnih umaka za janjetinu Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.