Špajza 12. svibnja 2024.

Jela na žlicu zgusni na zdraviji i ukusniji način

gusta juha, krem juha
Ugusti juhu ili varivo uz pomoć mljevenih zobenih pahuljica ili kuhanog krumpira
foto: Monika Grabkowska/Unsplash
Osim klasične zaprške, donosimo ti nove načine zbog kojih će tvoja jela na žlicu biti još ukusnija i daleko zdravija...

Variva i juhe često su na jelovnicima u svako godišnje doba. Riječ je o finim, hranjivim i zdravim jelima prepunim vitamina i divnih, svježih okusa. 

Bez obzira na to spremaš li bogate tanjure koji podrazumijevaju i mesne komponente ili pak više voliš fini lonac povrtnih plodova, u jednom ćeš dijelu kuhanja zasigurno doći do trenutka zgušnjavanja.

Zaboravi zapršku koja će tvoje jelo učiniti teškim i nezdravim, pa se okreni jednostavnim alternativama za još ukusnija jela na žlicu.

Irena Gavran Možda vas zanima... Ako želiš dobro varivo, ne štedi sa začinima! Špajza

 | Author: Thinkstock Lagano varivo od leće foto: Thinkstock

Krumpir je super rješenje

Umjesto zaprške, u lonac ubaci 1 krumpir. Prepolovi ga pa ga tako kuhaj s ostatkom sastojaka. Kada je gotov, izvadi ga iz lonca, dodaj mu malo tekućine i pomoću vilice pretvori krumpir u pire.

Ubaci ga u lonac, kratko kuhaj i fino, gusto varivo gotovo je lakše nego ikad. Krumpir neće promijeniti okus variva, a u isto vrijeme će ti uštedjeti vrijeme koje bi potrošila pripremajući zapršku.

Možda vas zanima... Vitaminska bomba: Varivo od graška s noklicama Recepti

Zgusni varivo usitnjenim povrćem ili žitaricama

Osim krumpira, usitniti možeš i drugo povrće, no zbog škroba koji sadrži, krumpir će biti sasvim dovoljan. Dodavanje žitarica poput ječma i prosa također će pomoći kod zgušnjavanja variva zbog sluzi koju ispuštaju, a ujedno će obogatiti jelo te mu dodati nove nutritivne vrijednosti.

Možda vas zanima... Baš kao nekad: Mahune na varivo s vrhnjem Recepti

gusta juha, chowder | Author: Do Mee/Unsplash Chowder sa školjkama foto: Do Mee/Unsplash

I zobene pahuljice su odlično rješenje

Zobene pahuljice sjajna su alternativa brašnu te ne padaju teško na želudac. Usitni ih, pomiješaj s dijelom tekućine iz lonca, a zatim sve zajedno dodaj u lonac i dobro promiješaj.

Ubaciti možeš i cijele zobene pahuljice koje će upiti tekućinu, no ovakvim načinom zgušnjavanja, u varivu će biti vidljive mrvice zobenih pahuljica pa ono estetski možda neće biti najljepše.

Posluži se ovim jednostavnim trikovima i uživaj u slasnim varivima i gustim juhama, imamo savršene recepte za svako godišnje doba!

A evo još par recepata za variva i juhe...

Jamie Oliver - krepko varivo s piletinom Možda vas zanima... Varivo s piletinom - recept slavnog Jamieja Olivera Recepti Možda vas zanima... Super brzo ljetno varivo od slanutka Recepti Grah varivo Možda vas zanima... Vojnički grah – tajni recept koji svi žele imati Recepti Brza juha od leće Možda vas zanima... Juha od leće Marthe Stewart gotova je za 15 minuta! Recepti Varivo od kelja s kobasicama i grahom Možda vas zanima... Utjeha na kišni dan - varivo od kelja s kobasicama Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.